onsdag 14 mars 2012

Bangkok

Bangkok
Så fort planet landat så ställer sig folk upp för att de tror det går fortare så. Ni har ingen brådska utan kan sitta ned tills det blir mera plats, se bara till att ingen knallar iväg med era väskor! Passa på att ändra tiden på er telefon. Lägg till 6 timmar så stämmer det (bara 5 timmar om det är svensk vintertid).

Plocka ihop era saker och kontrollera att ni har pass, mobil och glöm inte väskor/jackor.

Följ med strömmen av folk som går mot Baggage Claim / Immigration. Man går igenom passkontrollen före man hämtar sin stora resväska. Efter att ha kommit igenom kontrollen så går ni rakt fram, där sitter en tavla som visar på vilket transportband era väskor kommer. Det kan ta ett tag innan väskorna dyker upp, så ta det lungt! Om bandet slutat rulla men er väska fortfarande inte dykt upp har den hamnat på avvägar.

Tag kontakt med någon officiell person så hjälper de er. De kan antagligen skicka väskan direkt till hotellet om ni ger dem en kopia på er hotellbokning med adress.

Det är också nu som ni först får smaka på "thinglish"; en blandning mellan Thai och Engelska. Ni kan redan nu försöka komma in i vanan att prata ENKELT. Om ni säger "excuse me, it seems that one of my bags has failed to arrive" så finns det en stor risk att de inte förstår. Säg istället "my bag. one (visa med fingret) missing". Glöm grammatiken och minimera antalet ord så går det bra!

Detta gäller för hela resten av resan!

Ta med era väskor och gå igenom Tullen. Man får ta med en liter sprit och 250 cigaretter. Fram tills ni går igenom tullen är det skyddad verkstad, på andra sidan står det ivriga "touts" dvs personer som försöker få er att åka till just DERAS hotell, eller med DERAS taxi. Många av dem är också klädda i uniformer med id-kort på bröstet. De är bara bluff. Det är nu ni som ni trötta och slitna efter resan kan frestas göra en av 2 saker, den ena vääääldigt lockande:

1) Åka med dem för att slippa tjatet
2) Döda dem

Försök att härda ut. Stirra rakt förbi dem och upprepa mantrat ni redan lärt er:
Mai Aow! Mai Aow! Mai Aow!

Frågan "Where are u going?" skall också ignoreras totalt, svara INTE! Det leder bara till diskussioner och är slöseri med tid. Bara le och säg mai aow! medans du tränger dig fram till Public Taxi Booth.

1 kommentar:

  1. Hej och tack för en suverän guide!
    Jag har inget behov av att ta in sprit till Thailand, men skulle gärna vilja ta med rött vin. Får jag bara ta en liter vin?
    /Therese

    SvaraRadera