onsdag 14 mars 2012

Blåsningar / Rasism

Blåsningar
Jag gör ett snabbt litet instick här och nämner några blåsningar:


1) Juveler
Om någon ens nämner "Gems" eller Jewelery/gold så skall ni gå därifrån. Allt är bara bluff, oftast genom att de säljer en äkta vara för en billig peng, (eller en falsk och låter en "oberoende och slumpmässig" juvelerare som är i maskopi intyga äktheten på varan), för att sedan på ett eller annat sätt blåsa en på pengar. Efter köpet kan till exempel an falsk/äkta polis komma fram och "arrestera" er båda för brott mot nån smugglingslag och kräva dig på mutor. Det kan okså uppstå hotfull stämning om du följer med dem någonstans och sedan inte vill köpa.
-Ja, det finns ABSOLUT pengar att göra på juveler i Thailand, men det är de som säljer skräpet till dig som tjänar på det, INTE du!


2) Bankomatuttag
Det varnas på TV för ett gäng araber och/eller sydafrikaner som rusar efter dig och vill ge dig pengar som av en eller annan anledning fastnade i automaten när du tog ut, och som de så uppmärksamt såg. Hur resten av svindleriet går till vet jag inte, men det spelar ingen roll. Tag bara kort, pengar och minneslapp så är det klart!


3) Taxi
Det händer också att folk blir blåsta på växeln i taxis, ELLER att han lämnar tillbaka (har endast hört om 1000bath-sedeln) och säger att den är falsk. Och ja, den ÄR falsk, Han borde veta för han stoppade just din äkta i fickan och gav dig en falsk tillbaka! Who are u gonna call? TOURIST POLICE!! (1155)

Det blir också vanligare och vanligare att folk blåser en på växeln framför allt i Bangkok, både Tuk-Tuk och Taxi. Lämna helst fram jämna pengar!



4) Övrigt
Kan även nämna en annan som (oftast) riktar sig mot thailändare på köpcenter. En hysterisk kvinna frågar dig om du sett en liten röd påse som hon tappat, den innehåller guld hon just köpt för 50 000bath. En stund senare kommer en annan kvinna fram till dig och berättar att hon hittat guld för just 50 000bath i en påse och undrar om den är din? Sedan kanske ni tillbringar en stund tillsammans för att hitta den rättmätiga ägaren, som nu inte står att finna. Strunt samma, nu kommer erbjudandet att ni skall dela på guldet tillsammans, och "för att slippa krångel" så erbjuder sig kvinnan att du får behålla allt guldet själv (-WO-HOO!!) mot att hon får alla pengar du har i din plånbok (-doh!).

De flesta blåsningarna spelar på folks girighet och drabbar endast dem som vill göra sig en snabb hacka. Om du inte är intresserad så klarar du dig med slantarna i behåll!

En annan blåsning är att någon bjuder med dig hem, och efter att ha fått mat och haft trevligt kanske de föreslår att ni skall spela kort. Du vinner ovanligt stort och efter en stund får du ett erbjudande om att du och värden skall fuska ihop så att ni tillsammans kan klå den tredje personen där på pengar... vem som sedan i verkligheten blir klådd på pengar kan du räkna ut själv! =)

Innan jag gör dig totalt paranoid så måste jag berätta att man pga thailändarnas vänlighet ibland BLIR bjuden att följa med på saker eller på mat eller en snaps utan baktanke överhuvudtaget. Detta är väl dock lite vanligare en bit utanför städerna. Som (vit) utlänning så är man generellt omtyckt av lokalbefolkningen. Färgade turister ser man inte så ofta i Thailand och nu sticker jag hål lite i drömbilden när jag säger att Thailändare är "rasister". I detta land där alla vill vara så vita som möjligt så står färgade inte högt i kurs. På TV kan intervjuaren skoja med sjärnan och kalla honom för "Svarting" om han inte har blekt sig nog. Sjukt löjligt med tanke på hur öppensinniga de är med till exempel gay och HBT-personer. Det är flera transsexuella som är populära TV-stjärnor och en del, som MED RÅGE är mera uppenbara karlar än Babsan, sitter på fullaste allvar och lär ut skönhetstips till snygga fotomodeller!

Katoy (Ladyboy)



Det känns för mig lite konstigt att en Kvinna som ovan kan anses vara fullt normal och inget att anmärka på, medans en mörk afrikan kan ha svårt att ens få ögonkontakt med folk..

Jag måste förtydliga lite grann bara. Det är FÄRGEN som spelar roll, inte RASEN. Dvs en ljus afrikansk kan tyckas vara mindre otäck att titta på än en (ännu) mörkare burmes. Detta lär väl inte ändra sig i brådrasket, men förhoppningsvis går väl utvecklingen åt rätt håll.

Har också själv hört kvinnor som pratar om hur gärna de vill ha en "farang-bäbis" (med en vit far) för att vita bäbisar är otroligt smarta, medans de ansåg att ett barn som var 100% Thai var hopplöst korkade. :-I
Jag satt en låååååång stund och försökte övertyga dem om tt alla barn är lika smarta/dumma, men jag fick ge upp till slut!


Det anses också ofint att prata om att en uppenbar transa/ladyboy inte är en kvinna, medans en stor del av TV-underhållningen är lyteskomik där de fritt driver med dvärgar, feta barn och efterblivna.
Thailand ÄR annorlunda på många sätt, det är bara att acceptera!




Du som är mörkhyad, vad är din upplevelse av detta? Är det värre på landsbygden? Märkte du inte av det alls? Kommentera gärna!


3 kommentarer:

  1. Hej,

    Jag har absolut inga perosnliga erfarenheter (har aldrig varit i Thailand ännu ens) men har en historia berättad för mig av en fd. kollega.

    Han (blond kille med blå ögon, typiskt "svenskt" utseende) reste på långsemester till Thailand med sin bästis (asiatisk kille, adopterad till Sverige från Sydkorea som bebis). De var ute och festade och även om min kollega fick mycket uppmärksamhet så var det framförallt hans koreanska kompis som blev fullkomligt avgudad av de lokala thailändska tjejerna.

    Han berättade hur de, bokstavligt talat, flockades kring honom och följde honom som i trans. Tydligen hade han ett gudomligt lockande utseende. :-)

    //Ullis

    SvaraRadera
  2. Ja, som utlänning så betraktas man som något av en kändis. Det anses att utlänningar är rika och smarta och snygga (även de som ser ut som Mick Jagger, men å andra sidan så har väl han Mick ett massivt uppbåd efter sig vart han går även i väst. Framgång = Åtråvärdbarhet (är det ett ord? =)

    Jag blir fortfarande förvånad när min tjej ser en utlänning till exempel en Engelska med "klassiskt" utseende; (sjukligt) blek hy, stora tänder, stor näsa och rödlätt "dött" hår och utbrister "wow, vad fin hon är!" när hon i verkligeheten ser hemsk ut! Antar att det är samma vart man än åker i världen. -Sånt som är exotiskt är mera attraktivt än det man ser hemma varje dag!

    Det KAN också ha varit att de trodde han var Japan, och de sprider pengar omkring sig som galningar när de väl åker på semester (vart femte år eller så).

    Eller också HADE han den stora lyckan att vara begåvad med just ett Gudomligt utseende som du säger! ;)

    //Mathias

    SvaraRadera
  3. Jo. Oavsett hur det låg till så ligger ju skönheten i betraktarens öga, som man säger. :-)

    //Ullis

    SvaraRadera