onsdag 14 mars 2012

Commision / Procent

Commission
Innebär "en del av kakan" (och kakan i detta fallet är DU!).

Det går till så att:
Du stoppar en taxi eller tuk-tuk (trehjuling) på gatan och ber att få bli körd till ett visst hotell / restaurang / tempel. Han säger nu att just DET hotellet har brunnit ned, just DEN restaurangen har äcklig/dålig mat och att just DET templet är stängt pga brand/speciell budda-dag / dåligt väder, översvämning, bombhot mm mm mm.
Som tur är så vet han om ett hotell som är OTROLIGT MYCKET BÄTTRE, en restaurang med SUPERGOD mat och ett tempel med den MEST EFTERTRAKTADE OCH SÄLLSYNTA BUDDAN I HELA THAILAND! och han kommer dessutom att köra er dit och tillbaks GRATIS!!

-Inget fuffens, på hedersord!!!

Som svensk så är man ganska van att INTE bli blåst i det vardagliga livet. Se till att inte bli
det på semestern heller! Anledningen till att han vill ta er till SITT hotell är att det är ett skithotell där ingen vill bo. För varje person han släpar dit, oavsett om de bokar eller ej så får han en slant för
besväret. Den som betalar den slanten i praktiken är DU. Ett rum som egentligen kostar 500b/natt kostar nu istället 1000b för att chauffören skall ha sin "Commission". Om du stannar flera dagar så får kanske inte just HAN mer pengar, men du blir fortfarande debiterad den dubbla hyran så länge du är kvar där. Onödigt och dessutom skall man inte uppmuntra sånt beteende!

Samma sak gäller också om en taxi kör er raka vägen till ert hotell, han kommer då att gå in på  hotellet och kräva att DE betalar till honom för att han körde er just DIT och ingen annanstans. Hotellet vill inte att han skall bli missnöjd och sluta köra dit kunder så de betalar honom och debiterar DIG för detta. Detta trots att det var du själv som valde hotellet, inte han!

Det bästa är om man vet adressen till ett hotell mittemot eller så, då ber man honom  släppa av en där och väntar tills han åkt innan man går över gatan. Det är extra bra för då kommer han att slösa tid på att tjafsa med dem senare om kunder som han kört dit men som hotellet hävdar aldrig kom fram. =)

Kort sagt, bär in din väska själv och sjasa iväg honom innan ni går in. -Bye Bye, thank you bye bye! Frasen "maj penn raj!" kommer också till användning nu när han vill bära din väska och "hjälpa dig" med incheckningen.



Det är inte det att thailändarna är onda och vill klå dig på pengar, de VET att du är rik, rik som ett gammalt bergatroll! Hela deras liv har de sett turister komma dit och spendera en halv månadslön på ett mål mat, eller bo på hotell som kostar en hel månadslön varje natt.

Om de kan få några hundra av dig på ett eller annat sätt spelar ju inte dig någon roll. Det är rent av GIRIGT av dig att inte låta honom göra sig några tusen på din hotellvistelse, du har ju så mycket pengar att du kan köpa VADSOMHELST i hela världen flera gånger om!

Samma sak med restaurangen han vill ta er till. Där kan menyn ha priser per gram mat och kosta er runt 2000SEK för ett mål mat. =S

Det går heller inte att förklara att du inte är rik. Det är som om Bill Gates eller Ingvar Kamprad skulle säga att han "är pank". De tror helt enkelt inte på att vi liksom alla andra måste jobba för vårt uppehälle. "-VISSSSSSSSST!!!!"


Templen betalar INTE ut comission, så man kan ju undra varför han vill ta er till ett annat tempel? Svaret är Silk Factory, eller Jewellery Store. På vägen till templet eller emellan dem (om han satt ihop en "tour" (en mängd sevärdheter han kommer att köra runt er till, och allt detta för en struntsumma av några kronor!) så kommer han att smyga in ett stopp där han vill att ni skall titta, BARA TITTA NÅGRA MINUTER! på varor, tyg, ringar osv för då får han en bensincheck av dem på 250b eller något.

När detta hände mig och mina vänner erbjöd vi honom 250b , precis lika mycket som han skulle få i bensin, men han ville ändå ta oss dit till varje pris, och var djupt besviken på oss att vi inte kunde
göra honom denna pyttetjänst.

Konversationen gick ungefär såhär:

Hej! Kan du ta oss till Grand Palace?
Idag är Grand Palace stängt, men jag kör gärna iväg med er till en del andra, bättre tempel. Och det är billigt, jag vill bara ha 20 bath!
Bara 20 bath??
Jajamensan, 20 bath, very cheap!
Ok, vart skall vi åka då?
Första stoppet Golden Budda
Andra stoppet. Lotus Budda,
Tredje stoppet, Thai Factory
Fjärde stoppet....
Nej, vi vill inte åka till thai factory, vi har inte tid!
Men det går ju jättefort!
Vi är varma och vill åka till templet direkt!
Men de har luftkonditionering i butiken!
Vi vill inte köpa något!
Inte köpa, bara TITTA!!
osv,osv.... :p

Om vi åkt med honom så hade vi bränt en halv dag på att titta på skräp. Om chauffören börjar tjafsa och spela på ditt samvete genom att se ut som han sålt smöret och tappat pengarna, kliv bara ur fordonet och ta ett annat. "mai pen rai!" Hellre betala ett överpris på själva resan och komma dit man vill än att låta snålheten gå före visheten. INGEN kör runt dig en hel dag för endast 20b, inte ens i Thailand!

Mest påstridiga är dessa personer vid sevärdheter, tex Grand Palace eller på flygplatsen. Om man hejdar en taxi som kör på gatan så är det mindre risk att han försöker blåsa dig än om han står och väntar utanför en sevärdhet.

Det är också oftast billigare att åka med en chaufför som redan sitter bakom ratten med motorn igång, annars så vill han ha lite extra för att; resa sig upp, sätta sig bakom ratten, starta motorn, (puh, det är ansträngande saker det här!) samt slutligen KÖRA ER dit ni vill, trots att det är hans JOBB!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar