tisdag 13 mars 2012

Grand Palace mm

Grand Palace & Wat Pra Kaeo
Detta massiva gamla tempelkomplex är verkligen en sevärdhet!
Innan ni tagit er innanför murarna måste ni ni dock ta er förbi en massa folk som säger att det är stängt. De säger detta för att kunna ta er nån annanstans och suga pengarna ur er. Ignorera dem ”maj penn raj!” och fortsätt att gå mot ingången tills ni är inne. Grand palace är ALDRIG stängt på dagtid, inte ens för några timmar, vilket tuk-tuk förarna utanför kommer att hävda.

För några år sedan när mina brorsöner var med till Grand Palace rusade en kvinna fram och stoppade en påse med bröd i handen på dem, pekade på en flock duvor på marken och ville påstridigt att de skulle mata dem. Om de hade hällt ut påsen så hade hon säkert velat ha 100b (tänk på att detta motsvarar 100SEK härnere!) och säkert ojat sig över förlusten av sina oersättliga brödsmulor tills hon fick saftigt betalt.

Denna kvinna kontrades med bestämda "Maj aow!" och en motvilligt återtagen brödpåse. Om du VERKLIGEN vill mata duvorna så kan du köpa 4st helt färska limpor på 7-11 för samma peng, dessutom uppmuntrar du inte hennes ”affärsmetoder”!

Fotoförbud
Råder inne i en del rum i en del tempel men det står skyltat isåfall.

Skor
Kom ihåg att  ta av skorna på samma ställe som andra gör det, och att vända fötterna BORT ifrån Buddan.

När ni åker ifrån Grand Palace så rekommenderas att ni vinkar in en taxi på gatan. De som häckar utanför templet kommer bara att göra er förbannade med sina försök att övertala er att åka på shopping/sightseeing med dem.


Den liggande Buddan (Wat Po)
Wat Pho är Bangkoks största och äldsta tempel och är helt klart värt ett besök. Templet är Thailands center för traditionell medicin, och har även en massageskola för traditionell Thaimassage. Passa på att få en uppmjukning av dina leder, de är väldigt duktiga här och massagen kostar ca en tiondel av hemma i Sverige. Wat Po innehåller också en gigantisk liggande budda som är 46 meter lång, 15 meter hög och täckt av guld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar