onsdag 14 mars 2012

Kroppsspråk

Kroppsspråk mm
Man stoppar en taxi i Asien genom att hålla ut handen vågrätt men handflatan mot marken och föra den upp och ned, samma tecken som vi använder för "sakta ned" i Sverige.

"Kom hit" visar man genom att hålla handen vågrätt framför sig med handflatan nedåt och öppna och sluta handen snabbt på samma sätt som ett barn vinkar. Thailändare har ett annorlunda synsätt än oss angående kroppen. Huvudet som är högst placerat på kroppen är heligt och får aldrig vidröras på det att det kan bli "förorenat". I andra änden av kroppen så sitter fötterna som är det lägsta och smutsigaste man kan tänka sig, och fötterna använder man ENDAST att stå på, INGET annat!

En grov jämförelse kan vara att din fot är en stor saftig hundskit... Du knuffar inte kundkorgen på golvet i affären med en hundskit, och du skulle aldrig använda en sådan för att peka på något, (inte ens en hundskit bredvid din fot), och ABSOLUT INTE mot folk! Man kliver heller inte över saker, eller ens lyfter fötterna högre än matkassen när man går bredvid den! Kort sagt, fötter är det äckligaste i hela världen och skall hållas på marken!

Turister har råkat i slagsmål på marknaden där folk sitter på gatan och säljer prylar när de pekat med sin fot.

På tv censurerar de nakenhet, Alkohol o Cigaretter (till och med i anti-rök och drick reklamer!!!). De censurerar OCKSÅ fotsulorna! -Även genom tv:n skulle det vara djupt nedvärderande att se dessa hemska bestar!

Om ni besöker ett tempel så skall ni alltså INTE sitta med raka ben emot Buddhan, utan vända fötterna BORT därifrån. Åt sidan eller bakåt är ok. Man skall också ha respektfulla kläder vid tempelbesök: täckta axlar, inte för tajta/utmanande kläder, långbyxor samt skor/sandaler MED HÄLREM (inga flip-flops!)

TA PÅ DIG KLÄDER, även om templet ligger högt uppe på en bergstopp som du fått klättrat upp till och det är +39 grader! Tänk på att du endast är en gäst på deras heliga platser och bör visa tillbörlig respekt!

Man kan oftast låna kläder vid de större templen mot en avgift. Alla tempel, samt en del mindre affärer och liknande tillåter inte bärandet av skor. Om det står en massa skor utanför, lämna dina där också. Om de är svindyra Birkenstocksandaler kan du bära med dig dem i din väska så att de inte syns. Det är inte uppskattat om du tar dem i handen in i templet!

En sak som uppskattas, också av MIG! är att du inte sitter i dina tighta badkläder och äter på restaurangen. Det är bra karma för dig att åtminstone ta på en T-shirt. -TACK! =)

Munkarna i Thailand får förresten aldrig ens nudda vid en kvinna på det att deras helighet kan gå förlorad. På gatorna så går kvinnorna omvägar förbi munkarna, på bussen sitter de på andra sidan, och om de ger allmosor till dem (munkarna) så ges dessa på en bricka, ALDRIG i handen.
Dettta ÄR allvarligt så ge munkarna lite utrymme!


Om man vill så kan man gå upp JÄTTETIDIGT på morgonen och se, eller vara med själv och donera mat till munkarna. De är ute från ca klockan 6 och vid 8 har de flesta gått tillbaka till templen igen. Mat, mjölk eller smörgåsar, det enda man inte skall ge är nötkött då det är många buddister som inte vill äta detta av religiösa skäl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar