tisdag 13 mars 2012

Resdagen

Resdagen!!
Som nu äntligen kommit! Sista dagarna brukar rusa iväg med allt man skall hinna ordna.
Den smarte har allt klart redan, medans tidsoptimisten irrar runt och försöker komma ihåg var han lade passet för tre år sedan, ”-Det MÅSTE ligga i denna byrålådan, var skulle det annars vara??”

Om du går bet så kan de ordna ett tillfälligt pass åt dig hos polisen på direkten(?), men det kostar ca 900kr.

Strax före avresan till flygplatsen
Ät mat! och tag gärna med egna smörgåsar/godis. Allting på flyplatserna är svindyrt! En liten flaska vatten kan kosta 30 kronor och en enkel baguette ca 100kr. Lunch kanske 150kr+. Om ni byter i tex England är det ÄNNU dyrare! Vatten som ni har med er får ni oftast behålla ända fram till säkerhetskontrollen. Drick ur den strax innan denna och tag med den tomma flaskan igenom, det går ofta att fylla den igen på andra sidan om du hittar en kran med dricksvatten.

Ta på stödstrumporna precis innan ni åker till flygplatsen. De är väldigt tajta och ni måste antagligen sitta ned för att få på dem, de ska rullas på som en kondom/strumpbyxa, vilket du är vanast!

Åk till flygplatsen
Se till att ha god tid på dig, de flesta flygplatser är STORA och det kan ta tid att ta sig från ena änden till den andra. Räkna med att vara på plats på flygplatsen minst 2 tim före incheckningstiden. Tag också i beaktande att det kan vara en trafikolycka, förseningar och dåligt väglag på vägen till flygplatsen. Hellre sitta i lugn och ro och vänta än att springa som en yr höna och missa flyget!

På flygplatsen
Se till att hamna på rätt terminal! Om du skall resa bort utrikes så är det "International Departures" (Utrikes Avgångar) du ska till. Ni har GOTT om tid så det är bara att promenera och följa skyltarna. Flygplatser är VÄLDIGT bra skyltade, de vill absolut inte att folk går vilse eller blir försenade då detta ställer till det rejält för dem! Engelska är det internationella språket på alla flygplatser och det går också att fråga vemsomhelst. Den late visar dem bara biljetten så pekar de direkt vart ni ska gå.


Check-in
Här lämnar ni ifrån er era stora resväskor. Handbagaget och midjeväskan behåller ni själva. Check-in är stängd fram till några timmar före själva avresan, och när den öppnar så står det "Check-in" för flight XXXX BKK på stora skärmar runt om på flygplatsen. Det står också vilken disk ni skall gå till. HÅLL ORDNING PÅ BILJETTERNA NI FÅR! Ni kommer att få visa dessa ihop med passet några gånger till, så ha dem lätt tillgängliga i er MIDJEVÄSKA.

Pass och biljetter får inte skadas!

Efter att incheckningen av väskorna är klar så skall ni gå vidare till "Utrikes Avgångar", och på vägen dit kommer ni att gå igenom...

Säkerhetskontrollen
Ni kommer att passera ett antal av dessa och vid varje så gäller samma sak:
Inga vätskor, förutom de ni har i den separata plastpåsen, och inga metallsaker.

Proceduren lyder som följer, man står i kö och när man närmar sig själva kontrollen ska man:
Ta av sig jackan
Ta av sig bältet
Ta fram sin plastpåse
Vara beredd att ta sin dator, den skall scannas separat!

När man sedan är framme vid själva kontrollen så lägger man sina saker i små plastbackar på ett rullband, datorn för sig i en egen back. Resten där de får plats.

Håll sedan tummarna och kliv igenom bågen, om den piper så får man gå igen, eller ibland till och med bli ”muddrad”. Ibland räcker det inte bara att ta av sig bältet utan också skorna. När du sedan gått igenom kontrollen tar du med dig dina grejer igen. TA DET LUNGT så att du inte glömmer kvar något. Hjälp varandra!

Om ni är på en flygplats där de har den nya "nakenkameran" så kan ni ägna en tyst minut åt att tycka synd om operatörerna och samtidigt se hur de före er i kön bär sig åt när de skall scannas i den.

Tag er vidare till er Gate, den listas på de stora tv-skärmarna som sitter här och var och den står oftast på biljetten också. Fråga en vakt eller någon annan om ni känner er det minsta osäkra! När ni kommit till er gate får ni sitta och vänta innan boardingen (ombordstigningen) börjar, ca en timme före avgång.

Ibland ropar de upp radnumren för att fylla på planet i rätt ordning, till exempel "Boarding rows 54 to 34". Högtalarsystemen är dock oftast så usla att man inte hör ett endaste ord av vad de säger! Det gör inget om man går fram i ”fel” ordning, även folk som inte kan ett ord engelska får flyga vetni! :)

Behåll biljettstumpen du får tillbaks i handen när du går till planet.

På det lilla planet
På stumpen så står din sittplats till exempel 29E, visa den för flygvärdinnan som står i dörren på planet så pekar hon vart du skall gå. Radnumren står i ögonhöjd ovanför sittplatserna. A är fönsterplats på vänster sida och sedan fortsätter det B-C-D osv över till höger sida. Lägg din kabinväska och din jacka i facket ovanför din sittplats, eller om den är liten; under stolen framför dig. Sitt ned och slappna av. Det tar ca 20-40 min innan planet går.

Det är nu man skall ta sin åksjuketablett då den tar ca 20 min att verka. Vatten att svälja ned den med tog de ifrån er i passkontrollen, men hojta på en flygvärdinna så kommer hon till dig.

Ät och drick så mycket ni kan på planet, be om påfyllning flera gånger, och be om både vatten, juice och läsk varje gång de går förbi. Undvik koffein då det är vätskedrivande och försvårar sömnen för er senare. Ni har redan betalat för all mat och dryck, så se till att få valuta för pengarna! Det är omöjligt att ”gå plus”, men försök i allafall! =)


*Om du heter Putte och är tatuerad byggnadsarbetare ifrån Stockholm SKALL du skippa alkoholen!



Om ni har kort tid på er att byta plan så kan ni gå på toa på planet strax innan ni landar, så att ni kan gå direkt igenom säkerhetskontrollen och till anslutande flyg. Det finns toaletter överallt på flygplatsen, även inne i sista rummet vid Gaten.

Tänk på att inte sitta ned på toan medans ni spolar, det har hänt att en del resenärer med extrem ”viktmässigt begåvning” har sugits fast, och på det följer nödlandning av planet och stora svarta rubriker på Aftonbladet bland annat innehållande orden:

SKANDAL!! DÖDSDRAMA!! LILLBABS!! och LETS DANCE!!!




Uttorkning
Drick ett glas väska i timmen på planet, den torra luften torkar ut er. När ni sedan är i Thailand så skall ni dricka ca 3-4 liter/dag. Om er urin är gul eller luktar starkt så skall ni dricka mer. I värmen KAN man dock ”överdosera” på vatten, så håll det på en lagom nivå.


Landningen
Ju närmare marken ni kommer, desto mera kan det att kännas som om ni flyger för sakta och att planet kommer att falla till marken. Detta är hjärnan, som har anpassat sig till de 800-1000km/tim ni hittills har flugit i, som reagerar på inbromsningen till "bara" 300km/tim.
Planet kommer INTE att falla fritt.

Precis när planet tar mark så bromsar det in kraftigt och börjar skaka när de "vänder" på motorerna för att sakta in. Planet kommer att gunga från sida till sida som om det har fått lite sladd, men det varar bara några sekunder.

-PHEW!!! :) Ni har nu med livet i behåll landat på flygplats X för byte!

Behåll bältet på tills piloten stänger av Fasten Seatbelt skylten. Så fort planet stannat så ställer sig alla upp, trots att det tar m i n s t 10 minuter innan man får börja gå av. Sitt kvar du, bara du ser att ingen tar din väska av misstag.


Flygbytet
Plocka ihop era saker och följ med strömmen som går emot ”Transfers”. Er RESVÄSKA lastas om automatiskt så den skall ni inte bry er om. Gå igenom ev säkerhetskontroller och ta er till er gate som listas på tv-skärmarna. Vid det här laget kan ni nog rutinen redan! Bälte, laptop, plastpåse.


På det stora planet
Ni hann i tid hoppas jag och nu kan ni slappna av. Detta plan är större och förhoppningsvis rymligare, men lägg handbagaget i facket ovanför er, det blir för trångt att ha det under stolen framför. Dessa större plan flyger också stabilare än de mindre som går inom Europa.

Tag en Bamyl/aspirin när ni kommer på planet, samt en till när ni vaknar dagen därpå. Dessa har en lätt blodförtunnande effekt och hjälper till att motverka blodproppar. Det är också bra att springa på toa så mycket som möjligt, då får man igång cirkulationen lite grann.

Man skall undvika alkohol på planet men ett glas rött vin är inte så dumt och oftast gratis. Vin är också blodförtunnande och kan hjälpa balanssinnet att slappna av lite. Rör på fötterna, spänn och slappna av vaderna varje gång du kommer ihåg det, tex när du vaknar på natten men inte behöver/kan gå på toa. Om man skulle ha den stora oturen att få en blodpropp så kan man trösta sig med att de "bara" gör ont och oftast är ofarliga.

Det är lätt att man sitter och spänner sig när man flyger. Detta är en helt naturlig reaktion och alla har den. Man kan dock anstränga sig lite extra på att försöka slappna av. Det tar oftast mååånga flygningar innan man inte längre får hög puls och hör sitt hjärta dunkande i öronen vid start och landning.

Att sväva uppe bland molnen är som att vara hos tandläkaren eller föra in ett stolpiller:
-det går lättare och gör mindre ont om man slappnar av, även om det känns obehagligt.

Arrival Card
Före landningen kommer ni att få ett "Arrival/Departure Card" för den thailändska immigrationsmyndigheten. Fyll i detta direkt när ni får det så är det klart. Detta kort kommer att lämnas till passkontrollanten i samband med att ni går in i Thailand och används för att hålla koll på var turisterna befinner sig i landet. På detta skall du uppge namn, passnummer osv samt var du skall bo. Ibland räcker det med att skriva ”Phuket” men de kan också kräva hotellnamn med fullständig adress och vara otrevliga om man säger att man inte vet var man skall bo.

Om ni tänkt boka på plats så är det bra om ni har den adressen eller i vart fall adressen till
ETT hotell.

Till exempel:
Bangkok : Baiyoke Sky Hotel, 222 Soi Ratchaprarop 3, Rathaprarop Road, Ratchathewi, Bangkok 10400 Thailand

Phuket: Andaman Thai Boutique Resort, 17/118 Moo 2 Soi Aree, 1/1 Viset Rd, T. Rawai, A. Muang, Phuket, 83130 Thailand

Hua Hin : Sailom Hotel Hua Hin, 29 Petchkasem High Way,, Hua Hin 81, Hua Hin, 77110 Thailand

Koh Lanta : Lanta Pavilion Resort, 120 Moo 2, Saladan, Koh Lanta, 81150 Thailand

Samui : Amarin Victoria Resort12/71 Moo 1koh Samui, Suratthani, Koh Samui, Thailand

Observera att dessa boenden endast är exempel och att jag inte har en aning om ifall de är bra eller ej!

Om man skall bo billigt någonstans så kan man boka på plats, men det kan också vara värt att boka på nätet, till exempel www.hotels.com och få bra rabatter, ofta ned emot halva priset!

Tänk också på att ett hotell inte är som ett hotell hemma, där det är tyst kl 22.

Hotellet kan mycket väl ligga rakt ovanpå ett diskotek som stänger kl 4-5 på morgonen, eller intill ett tempel där de ringer i gong-gongar ca 10 minuter varannan timme hela natten igenom. En nattlig symfoni av gong-gongar ihop med 20 ylande gathundar som stämmer in kan få den mest fromme att se rött! Hotellet kan också ligga i ett träsk, eller vara jättevackert, med perfekt läge, men ha svart lortigt vatten i kranarna. Man vet aldrig innan!

Om det finns bilder på nätet är de ofta tagna när hotellet var nytt, mellan 1-20 år sedan. Köp helst inte grisen i säcken utan läs igenom andras omdömen innan du bokar!

**********************
Före vi landar så måste jag citera min vän Therese första kommentar efter att hon läst utkastet till denna bok:
”Shit..hur har jag överhuvudtaget klarat mig en endaste dag i Thailand var min första
tanke.”

Om det jag skrivit fått er att bli rädda och mera oroliga inför resan så har jag TOTALT misslyckats med det jag föresatte mig. Jag började som sagt skriva denna bok som en liten guide till min familj, varav vissa har anlag för oro över det oförutsedda. Det var för att minimera dessa överraskningar som jag beskrivit allt så noggrant som möjligt.

Alla saker som är lätta och roliga med Thailand, som till exempel frihetskänslan som man känner när man får sitta och äta sin egeninköpta hamburgare bredvid sina vänner på en annan restaurang, äta glass medan man provar kläder, eller att man får dela maten man beställer in på restaurangen mellan sig, att man kan lägga till ett stekt ägg till vilken rätt som helst för en svensk krona, att man får dricka öl i poolen, och att man kan ta en bil eller båt till någon avlägsen plats och inte betala föraren förens han kommer tillbaka och hämtar upp en på kvällen. Den där fantastiska känslan av att allting är OK som man sällan får i Sverige.

Det finns MASSVIS med saker som man kan älska med Thailand, men det kommer ni att märka själva. Det är inget som jag behöver lägga tid på att skriva, eller ni på att läsa.

Emottag min ursäkt, och släpp den eventuella oro som jag trots mina goda intentioner byggt upp, nu börjar det dra ihop sig och vi går in för...


Landning nummer två
Fantastiskt! Ni landade med livet i behåll även denna gång!

Ni kan nu slappna av i käkarna, räta ut nattens gamnacke så gott det går och vara varmt och fuktigt välkomna till:

Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit

Staden med det längsta platsnamnet i världen som översätts ungefär:
The city of angels, the great city, the residence of the Emerald Buddha, the impregnable city (of Ayutthaya) of God Indra, the grand capital of the world endowed with nine precious gems, the happy city, abounding in an enormous Royal Palace that resembles the heavenly abode where reigns the reincarnated god, a city given by Indra and built by Vishnukarn.

Staden som det sägs att man antingen älskar eller hatar, och som i vardagsmun kallas Krung Theep eller....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar