onsdag 14 mars 2012

Sola & Bada!

Sola & Bada
Är nog största anledningen till att vi åker till varmare länder.
Solen är SKARP, så använd hög solskyddsfaktor (även kallad ”SPF”), och SOLA INTE FÖR ANDRAS SKULL! Det är bara en idiot som ligger timme ut och timme in och svettas för att deras bekanta skall berömma deras snabbt flyende brunhet efter hemkomsten. ”Nämen -OJ!!! vilken bra semester du måste haft, du är ju JÄTTEBRUUUUN!!!” ;p

Gör det DU vill på DIN semester, men kom ihåg att hudcancern fortfarande ÖKAR i Sverige.

Som motsats så kan man nämna att för thailändarna själva så är idealet att vara så VIT som möjligt. Var tredje reklam på tv är för "Whitening" någonting, må det vara antirynkkräm, solskyddsfaktor, eller deodorant. (Pierce Brosnan, James Bond ni vet, gör reklam för MIN whitening deodorant, så numera har vi båda lika läckra vita hålor!)

De skarpaste Whitening produkterna säljs på tv-shop. Man smetar på en tjock kräm som får sitta i 10 minuter, sedan tvättar man av den och är VIT, riktigt vit! Den är baserad på klor eller väteperoxid, och man kan ju undra hur många hudcancerfall den och de andra produkterna kommer att orska i framtiden...

Även folk som går ute skyddar sig så gott det går. Ju varmare det är, desto tjockare kläder tar de på, och i april när det är över +40 grader har folk täckjackor, långbyxor, strumpor, skor, fingervantar och stickade rånarluvor. Dessutom kränger de jackan över huvudet eller håller sin portfölj/bok/hand framför ansiktet, medans de med den lediga handen framför sin motorcykeln så gott det går.

Vithet går ALLTID före säkerhet!

Bad
På stränderna kan det vara farliga underströmmar, särskilt i samband med ebb och flod. På dagarna under högsäsong så flaggar de oftast röd flagg om man INTE får bada. Det kan dock glömmas bort, eller vara felflaggat så lita inte blint på det! Om du skulle sugas ut så försök inte simma rakt in mot stranden, utan simma DIAGONALT och försök påkalla uppmärksamhet. Få inte panik, det är mindre strömt längre ut, och håll koll på varandra. Ta på allvar om någon skriker på hjälp, men råka inte illa ut du med.


Tsunami
Tsunami är ett ord vi alla lärde oss annandag jul år 2004. Skulle vattnet försvinna eller om det varnas för tsunami så ta varningen på största allvar och förflytta dig snabbt till högre mark. Det finns numera skyltar för ”Evacuation Route”. Kolla var de finns redan på väg till stranden så att du vet vart du skall ta dig ifall det händer något!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar