onsdag 14 mars 2012

Mat

Mat
Det thailändska köket har massor med olika rätter och typer av mat. Det är en härlig mix av kinesisk, thailändsk och europeisk kokkonst. I regel så kan man äta all mat överallt utan problem. Undantaget är restauranger i prisklassen medel. Om ett ställe är fint men inte har några gäster så skall man inte äta där. Om det däremot ser skitit ut men är fullt med folk så har de bra mat. All gat-mat tex grillade fiskar, friterade kycklingvingar, wokade nudlar, musselomeletter, grillspett mm är alla säkra att äta. Det är billigt och det är stor omsättning på maten. Om du däremot beställer in en australiensisk ryggbiff av nöt så kan den vara av tvivelaktig kvalité och ålder pga av det höga inköpspriset på råvaran.

Det är också VÄLDIGT svårt att få BRA nötkött. Det är ofta fett och senigt. Tipsa gärna i kommentarerna om DU vet ett ställe med bra nötkött, gärna med ungefärligt pris.


På turistorter är det också såpass stor omsättning på folk att det "inte gör något" om några åker på matförgiftning, det kommer alltid nya turister i en aldrig sinande ström. Den lilla gatuförsäljaren som säljer större delen av sin mat till thailändarna har genom flera år med hjälp av Darwins lag blivit bra och säker.



Matförgiftning
Om man skulle ha oturen att bli risig så är det bara att skicka någon till närmsta apotek (Pharmacy) och köpa medicin för magsjuka ”jaa tång sija” så är du på benen igen inom max 2 dagar. Ät HELA 5 dagars kuren då det är penicillin och bakterierna kan bli resistenta om du inte får död på alla!


Stark mat
Jag vill ha mild mat "Mai phet"
Jag vill ha VÄLDIGT mild mat "kin phet maj dai LÖÖJ"
Jag tycker om stark mat "shååp kin phet"
Jag tycker om VÄLDIGT stark mat "shååp kin phet MAAK"
(shååp uttalas som engelskansk shop, men mera utdraget och med "å")


Vegetarisk mat
kallas ”A-harn Jee”.


Dela
Beställ in många olika rätter och dela på dem, om det är något ni inte gillar så är det bara att beställa in något annat. Mat är BILLIGT, passa på att njut!


Smoothie/Fruitshake/Lassie
Drick även Fruitshake gjord på färska frukter och Lassi (fruitshake med yoghurt i, mmm!) Det är inte bara gott utan också billigt!

-Ät gärna, men frossa inte i jordgubbar då de troligtvis innehåller mycket gift.

2 kommentarer:

  1. Lägger till en liten fotnot till ditt ovanstående inlägg.

    ÄT INTE GRILLADE SNÄCKOR SOM INTE "öppnat" SIG. Där snackar vi matförgiftning. Klantigt av oss att vi inte kollade upp hur de egentligen skulle vara, innan vi mumsade i oss dem på stranden vid solnedgången.

    För övrigt. Mycket bra guide!!!

    SvaraRadera
  2. Ah, just det, jag äter inte musseldjur själv så jag tänkte inte på det, men det är absolut ett bra tips! Det gäller även hemma i Sverige också!

    Tack! och tack för ditt bidrag till att göra den bättre! ;))

    //Mathias

    SvaraRadera