onsdag 14 mars 2012

Tiggare / Religion mm

Tiggare / Religion mm
Tiggare finns det gott om särskilt vid sevärdheter (fler turister). Det sociala skyddsnätet är dåligt i Thailand och att ligga lortig på marken och be om pengar är antagligen en av de sista utvägarna man tar för att förtjäna sitt uppehälle. Ha gärna lite småpengar i fickan när du är ute och går så du kan hjälpa till lite vid behov. Det är inte säkert att tiggaren får pengarna du ger honom, då han kan vara "anställd" av någon annan. Om du skulle slå på stort och ge en hel hundring så kommer du fortfarande att bli mött av samma bedjande blick och tiggande när du går förbi igen efter en timme, trots att du redan gjort en massiv donation som motsvarar en hel dagslön (100-120b). Var inte FÖR blödig, men inte heller för känslokall. Lagom är bäst!


För egen del så sticker jag hellre till en som rotar i soptunnor efter tomflaskor en peng än en arbetsför som sitter och tigger, eller köper smörgåsar åt barn som tigger utanför affären istället för att ge dem pengar.

Du kan också donera pengar i templen i sparbössor lite här och var. Templen har en viktig funktion, men skänk inte för mycket här heller. Thailändarna själva är fast i sin tro att det de donerar går till deras döda släktingar, och även till dem själva när De är döda. Dvs att om de aldrig ger mat/pengar till templen så kommer de att tillbringa evigheten svältande! Ingen drömtillvaro med tanke på att thailändare tillbringar större delen av sin vakna tid med att äta! (det första de säger när de möter en vän är inte ”Hej!” utan "kin kao rue yang?" Har du ätit mat ännu?)

Deras buddism skiljer sig ifrån den som man lär sig i skolan. Deras evighet har massvis med olika helveten, där man tex oavbrutet kokas i olja och/eller får ögonen utstuckna om och om igen osv. Fördjävlig skrämselpropaganda, men så är det i alla fall!


En annan intressant skillnad är inställningen att livet är heligt. Det kan innebära att man helt avstår ifrån att äta nötkött då detta djur är ett stort djur. Fråga inte om man kan äta kalv eftersom den är mindre än en stor gris, religion och logik är två skilda saker!

På marknaden säljer de levande fisk, de flesta thailändare vill inte ha ihjäl fisken då de ”tar ett liv”, att däremot välja ut en av fiskarna och säga ”ha ihjäl den där” är helt förenligt med samvetsfrågan. Detsamma gäller råttfällor, att använda en vanlig som slår ihjäl råttan anses av de flesta barbariskt! Den de använder istället är en betesbox man placerar i mitten av ett papper som är täckt med råttlim. Råttorna försöker komma åt maten, och när det sedan sitter fast ett gäng levande råttor så kastar man bara bort pappret! Snabbt och enkelt!

Nu kanske du undrar hur det kommer att gå för de stackars råttorna? Tja, det vet man inte, men man har ju inte haft ihjäl dem i alla fall, och det är DET som är det viktiga! Tekniskt sett så har man ju bara sett till att de fastnat i limmet utan någon chans att kunna ta sig lös, och om Budda sedan skulle låta dem dö av ”naturliga orsaker” så är det ju upp till honom!



Det är också ”grymt” om man skulle slå ihjäl en hund som har brutit ryggen efter att man kört på den. Låt den bara ligga, vem vet han kanske har flera timmar kvar i livet och vem är DU att ta ifrån honom dessa? Som sagt, religion och logik...


De har också vissa budda-dagar då det inte säljs alkohol. Torkan råder också de sista dagarna inför ett val för att få upp valdeltagandet. Det är också reglerat under vilka tider det går att köpa alkohol på 7-11, men man glömmer alltid bort NÄR. Det är inte tillåtet mellan 14-17, och efter midnatt i alla fall! Spritbutiker får dock sälja dygnet runt, eller ja, de gör det iaf!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar