måndag 12 mars 2012

Medicin / Recept / Optik / Droger

Medicin
Om du tar med dig sömnmedel eller lugnande medicin så gör du säkrast i att skaffa ett så kallat "Schengenintyg". Det är en sorts resetillstånd för dina starka mediciner. I Thailand tror jag inte de bryr sig överhuvudtaget (som utlänning så får man köpa valium (inte överallt!), muskelavslappnande, penicillin mm direkt på apoteken utan recept) men om ni reser via EU-land är det antagligen bäst att skaffa intyget före ni åker. Läs mer på www.apoteket.se. Om du behöver medicin som de inte säljer till dig över disk så kan då gå in på närmsta klinik eller sjukhus så ordnar det sig nog.

Du äter väl förresten inte paracetamol längre? Den som kommer ihåg forskarlarmet om farliga kvitton, om Bisfenol A och hysterin som följde, kanske är intresserad av följande 2 fakta:

1) Paracetamol innehåller Bisfenol A och EN TABLETT har samma påverkan på könshormonerna som att ÄTA flera hekto kvitton! :p

2) Om paracetamol skulle testas för försäljning IDAG skulle det förbjudas för det har alldeles för mycket biverkningar. Enda anledningen till att det fortfarande säljs är att det redan är godkänt. (-håhåjaja!)
Bamyl/Aspirin är såvitt jag vet bättre. (Bamyl finns som sugtablett)



Recept
Se till att dina mediciner är i sina originalförpackningar, och att det är DITT namn som står på receptet så du inte blir fördröjd på flygplatsen. Mediciner utomlands har oftast andra namn, men om du har med dig förpackingen kan du köpa ANDRA mediciner med samma innehåll.


Optik
Tag med recept på linser/glasögon. Optik är billigt härnere, men kvalitén på själva optikern kan vara dålig. Linser för 3 månader kostar från ca 100kr inklusive vätskorna.

Ett par nya glas till sina bågar kan man få för ca 3-400kr. Själva bågarna är dock löjligt dyra från ca 1000sek och upp till 4-5000sek!

Tänk också på att härnere så kan du bli såld glasögon trots att du inte behöver nya. Eller fel styrka på dina linser bara pga av att  just dina styrkor är slut.

På sjukhus är det också vanligt att du blir överdebiterad på medicinen. På ett dyrt sjukhus kan priset på vanliga huvudvärkstabletter kosta 3-4 gånger mer än i butik, för att inte tala om DYRA medicinerna, *HUGA!* :p

Du har väl ordnat reseförsäkringen redan förresten?


Droger
Jag smyger in droger här. Även om du gillar att använda dem hemma så är Thailand INTE landet man vill hamna i fängelse i. I många guideböcker varnas det även för att den som säljer till dig också angiver dig till polisen, då kan polisen klämma dig på pengar och langaren får provision.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar